Mekanik Tesisat İzolasyon & Yalıtımı

Mekanik Tesisat İzolasyon & Yalıtımı

              Mekanik tesisat izolasyonu bir yapının ısıtılması ve soğutulmasında harcanan enerjinin en aza indirgenmesi için mekanik tesisat izolasyonu oldukça önemlidir. Üstelik birkaç ay içerisinde size harcadığınız maliyeti fazlasıyla geri kazandırmaktadır. Ondan bu yazıyı okumanızı dikkatle tavsiye ederiz.

Binalar, bizlerin konforlu şekilde yaşaması ve barınmasına olanak sağlayan, en önemli unsurlardan biridir. Binanın iç sistemini ise mekanik tesisatı oluşturur. Mekanik tesisat için bir binanın damarlarıdır diyebiliriz. Isıtma ve soğutma tesisatlarının vana, armatür, boru, tank bölümlerinin ve depolama alanlarının izolasyonu işlemine, mekanik tesisat yalıtımı denilmektedir. Binanın, ısınıp soğurken harcadığı enerjiyi, en aza indirmek için mekanik tesisat izolasyonunun yapılması oldukça önemlidir. İzolasyon yapılmazsa, binalarda yoğuşma meydana gelir. Yapı malzemesi uygun seçilmezse yalıtım malzemesinin içerisinde yoğuşma meydana gelmektedir. İzolasyon sadece bu yoğuşmayı önlemekle kalmaz aynı zamanda, tesisatı yangına ve insanları rahatsız edecek istenmeyen seslerin çıkmasına karşı korumaktadır.

Güvenilir, işinde uzman firmalar tarafından yapılan tesisat izolasyonu; Tesisat kaynaklı sesleri azaltır. Serinleme veya ısınma amaçlı yapılan izolasyon harcamalarından tasarruf ettirir. Titreşimden den dolayı tesisatın zarar görmesini en aza indirir. Verimliliği sayesinde ülkenin dışa bağımlılığını en aza indirir. Yoğuşmayı engellediği için tesisatınızı paslanmaya karşı korur. Ömrünü uzatır.  Yakıt tüketimini azaltmasına bağlı olarak, atık gaz salınımını azaltıp çevreyi korur. Tesisatın bölümleri arasında yangın esnasında oluşan duman ve alevin geçişini geciktirir.  Canlıların tahliyesi için zaman kazandırır.

Mekanik tesisat denilince akla sadece bina değil, birçok endüstriyel tesis gelmektedir. Bu sıcak soğuk tesisat izolasyonu binaların yanı sıra; Donmuş gıda ve soğuk hava tesislerinde, Et, balık, tavuk işleme tesislerinde, Petro-kimya tesislerinde, Hidrojen tesislerinin boru tanklarında, LNG tesislerinin boru yalıtımlarında, Süt, bira gibi içecek tesislerinde, Oksijen tesislerinde, Amonyak tesislerinde Azot tesislerinde, Karbondioksit tesislerinde, Soğuk hava depoları, İlaç sanayi, Bacalarda oluşan ısı kaybı ve bacalarda oluşan yoğuşma, flanş ve vana yalıtımları, Tüm yatay ve dikey tesisat boruları, Havalandırma kanalları, Split klima ve klima santrallerinde, Amonyak tesislerinin boru izolasyonunda kullanılır.

Mekanik tesisat yalıtımında kullanılan malzemeler kullanıldıkları sıcaklığa göre sıralanırsa;

Seramik yünü; 1800 °C kadar dayanım sağlar ve daha hafiftir. Yanmaz. Enerji kaybınızı en aza indirir. Isı yalıtımını artırıp, İzolasyonun hacmini ve kalınlığını azaltır. Termal şoklara karşı dirençlidir. Vibrasyona karşı dirençlidir. Kolay işlenebilir ve yüksek basma mukavemeti vardır.

Taş yünü; 750 °C sıcaklığa kadar dayanabilir. Su ve buhar difüzyonu geçirmez. Çok yüksek basınca dayanıklıdır. Yanmaz ve kimyasallara dayanıklıdır. Uygulaması kolaydır. Anti bakteriyel olduğu için küf, nem, hastalık ve haşere barındırmaz.

Cam köpüğü; 430 °C dereceye kadar dayanır. Değişik renk ve ebatları mevcuttur. Profilli yapıda üretilebildiği için her köşe ve kuytuyu izole edebilir. Yangına dayanıklıdır. Ayrıca kullanıldığı alana ısı ve ses yalıtımı da sağlar.

Cam yünü; 250 °C dereceye kadar direnç gösterir. Değişik şekil ve boyutlarda üretilebilir. Fakat yalıtım işlerinde çok tercih edilmez. Genelde akustik ses düzenleme malzemesi olarak kullanılır. Sıcak ve nemli ortamda boyut değiştirmez.

Poliüretan köpük; 110 °C’ye kadar direnç gösterir. Yaşam ömrü uzun ve kolay kullanımlıdır. Isı geçirgenliği düşüktür. Isı köprüsü ve boşluk oluşturmaz. Üzerinde gezilebilir. Uygulandığı tesisat dışarıdan gözükmeyeceği gibi dış etkilerden de mekanik tesisatı korumuş olur. Su geçirmez. Zaman ve işçilikten tasarruf sağlar. Boru yüzeyinin aşınmasını önler.

Kauçuk köpüğü; 95 °C sıcaklıkta dış etkenlere maruz kalsa da bozulma yapmaz. Esnek yapısı sayesinde yüksek sıcaklıklara dayanım gösterir. Buhar difüzyon direnci gösterir.

Expande polistiren/ Extrüde polistiren; 80 °C dereceye kadar dayanım gösteren sert köpüktür. Tek renklidir. En ekonomik ve çevre dostu olan bir malzemedir. Üstün ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Kalınlığı incelmez. Bozulma yapmaz. İstenilen şekil ve boyutta üretilebildiği için hiçbir malzeme israfı yapılmadan tesisat izole edilebilir. Hafif bir malzemedir. Sonsuz ömürlüdür.

İzolasyon yapılacak malzemenin sıcaklık veya soğukluğuna göre bu malzemelerden biri tercih edilebilir. Malzemenin seçiminden sonra doğru ve boşluksuz uygulanması size ekonomik açıdan tasarruf sağlatacaktır. Doğru malzemenin yanlış uygulanması tam sonuç alınmasını engellemektedir

Mekanik tesisat izolasyonu ve yalıtımında detaylı bilgi ve destek almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Mekanik Tesisat İzolasyon & Yalıtımı