İçme ve Atık Su Deposu Yalıtımı
Su deposu yalıtımında dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar vardır bunlar ; su tahliye delikleri, su girişleri, beton yapıdaki duvar ve zemin birleşim yerleri gibi özel noktalar sızdırmazlık açısından zayıftır. Ayrıca betonarmede oluşabilecek çatlaklar da su sızıntısını kolaylaştırır. Su deposu iç yüzeylerine yapılacak seramik türü kaplama uygulaması ise tek başına su yalıtımı sağlamaz. Bu nedenle, su basıncına dayanıklı etkin bir yalıtım uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle deponun içindeki suyunda muhafaza edilmesi ve uzun süreler içme suyuna zarar vermeden kullanılması için kaliteli ürünle birlikte profesyonel işçilik ile deponun taban, tavan ve iç yüzeyler özel su yalıtım malzemesi uygulamsı yapılmasıdır.
Yüzey hazırlığı
- Uygulama öncesinde beton yüzey basınçlı su aracılığı ile tuz ve tozdan tamamen arındırılmalı, sağlam olmayan kesimler yüzeyden temizlenmelidir. Yalıtım katmanı uygulaması öncesinde yüzeyler su ile nemlendirilmelidir.
- İç köşelerin pahlanması
- Uygulama yapmadan önce dikey ve yatay köşeler tamir harcı ile pahlanmalıdır.
- Yalıtım katmanı uygulaması
- Su yalıtım katmanı uygulaması için elastik su yalıtım harçları kullanılmalıdır. Negatif su basıncına (zemin suyu basıncı) maruz kalacak yüzme havuzlarında pozitif su basıncı ile birlikte negatif su basıncına dayanıklı su yalıtım harcı kullanılmalıdır. Kullanım talimatları doğrultusunda hazırlanan yalıtım malzemesi tüm yüzeye 2 kat halinde uygulanmalıdır. Her bir kat bir öncekine dik doğrultuda olmalıdır.
- Seramik ve derz dolgu uygulaması
- Havuz iç yüzeylerinde yapılacak seramik uygulamasında, seramiklerin yapıştırılması için uygun ürün kullanılmalıdır. Seramik arası derz dolgu uygulamalarında kaliteli ürünler tercih edilmelidir.
Özellikleri
- İçme suyuna uygunluk belgesi
- Bakteri barındırmaz
- Suyun özelliğini bozmaz
- Sülfat, klor ve kimyasallara dayanım
- Taze betonu dökülmüş yapılarda güvenle kullanım
- Tüm yapıların iç ve dış mekanlarda,
- Özellikle su depoları
- Salamura havuzları
- Havuzlarında sızıntılara karşı yalıtım malzemesi olarak
- kullanılır.
- TSE 1504-2 / Nisan 2008’e uygundur
- Ege Üniversitesi BS 6920-1:2000 standardına uygundur